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OSHA Instruction STD 3-13.2 July 15, 1982 Office of Compliance Programming  

Subject: 29 CFR 1926.605 (a)(1) As Applied to Marine Construction  

A. Purpose. This instruction provides national guidelines to clarify the purpose and scope of 29 
CFR 1926.605(a) (1) as it applies to marine construction material handling devices used in 
construction operations.  

B. Scope. This instruction applies OSHA-wide.  

C. Reference. OSHA Instruction CPL 2-1.3.B, June 14, 1982.  

D. Action. OSHA Regional Administrators/Area Directors shall use the guidelines and 
procedures set forth in G. of this instruction.  

E. Federal Program Change. This instruction describes a Federal program change which affects 
State programs. Each Regional Administrator shall:  

1. Ensure that this change is forwarded to each State designee.  

2. Explain the technical content of the change to the State designee as requested.  

3. Ensure that State designees are asked to acknowledge receipt of this Federal program change 
in writing, within 30 days of notification, to the Regional Administrator. This acknowledgment 
should include a description either of the State's plan to implement the change or of the reasons 
why the change should not apply to that State.  

4. Review policies, instructions and guidelines issued by the State to determine if this change has 
been communicated to State program personnel. Routine monitoring activities (accompanied 



inspections and case file reviews) shall also be used to determine if this change has been 
implemented in actual performance.  
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F. Explanation. It was never intended that construction cranes or other construction lifting 
devices engaged in construction operations would be required to be tested and certificated in 
accordance with 29 CFR 1915.115(a) or 1918.13(a). However, when the construction employer 
is using this equipment in a longshoring or shipyard operation as defined below, and the material 
being loaded or discharged is handled as "cargo", or "shipyard repair material"; then these cranes 
or lifting devices shall be certified as required by 29 CFR 1915.115(a) and 1918.13(a).  

29 CFR 1918.3 - Definitions.  

(i) The term "longshoring operations" means the loading, unloading, moving, or handling of 
cargo, ship's stores, gear, etc., into, in, on, or out of any vessel on the navigable waters of the 
United States. (Emphasis added.)  

29 CFR 1915.4  

(i) The term "shipyard employment" means ship repairing, shipbuilding, shipbreaking and 
related employments as defined under (j), (k), (l) and (m) of this section:  

1. Recent Commission and administrative Law Judge cases have held that when material is 
loaded or discharged from vessels as "cargo" it becomes a longshoring operation and the 
longshore safety and health regulations apply.  

2. 29 CFR 1926.605 applies to construction operations only. The definition of longshoring 
contained in 1926.605(a)(1) applies to construction operations carried out over the water. This 
has been confused with the original definition of longshoring contained in 29 CFR 1918.3 and 
has resulted in attempts to apply 1918 standards to construction operations, especially 1918.13 - 
"Certification of Shore-Based Material Handling Devices," which does not cover construction 
operations. The Office of Safety Standards will modify 29 CFR 1926.605(a)(1) to more clearly 
reflect the purpose and scope of 29 CFR 1926.605.  
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G. Guidelines and Procedures.  

1. Construction employers engaged in marine construction operations are subject to the 
construction standards. Cranes and lifting devices used to move construction materials from 
shore to barge or from barge to the construction site are not required to be certificated. For 
example:  



A construction employer has a crane mounted on a barge and loads material from the shore to the 
barge. The barge is then towed to the middle of a river to a bridge pier and the crane then hoists 
the material to the working site. This crane is not required to be certificated.  

2. When it is determined that the employer is using shore-based cranes or other lifting devices to 
load or discharge material aboard vessels for transportation as "cargo" and the operation is 
identified as longshoring, the cranes or other lifting devices fall under the requirements of 29 
CFR 1918 - Longshoring Standards and shall be certificated as required by 29 CFR 1918.13(a). 
For example:  

A construction company uses mobile crawler cranes to load barges at a west coast port with 
construction material and equipment destined for the Alaska Pipe Line. Thus the material and 
equipment is "cargo." The cranes are performing a longshoring operation and must be 
certificated under 29 CFR 1918.13(a).  

3. When it is determined that the employer is using derricks and/or cranes which are a part of, or 
regularly placed aboard barges, other vessels, or on the wingwalls of floating drydocks, and are 
used to transfer materials or equipment from or to a vessel or dry dock for the purpose of 
shipyard employment as defined under 29 CFR 1915.4(i) then these lifting devices must be 
tested and certificated as required by 29 CFR 1915.115(a). This is not intended to include 
incidental maintenance or  
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normal upkeep performed on floating equipment during actual construction operations. It does 
cover major overhaul of floating equipment when such equipment is taken out of service and not 
being used for construction operations. For example:  

A construction employer is overhauling his barges during winter lay-up. He is using a crawler 
crane mounted on a barge to transfer repair material from shore to the barges. This is identified 
as a ship repair operation and the barge mounted crane is required to be tested and certificated to 
the requirements of 29 CFR 1915.115(a).  

4. The requirements for testing and certificating shore-based and barge mounted cranes and other 
lifting devices are contained in 29 CFR 1919 - Gear Certification and OSHA Instruction CPL 2-
1.3B.  

Thorne G. Auchter Assistant Secretary  
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