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OSHA Instruction STD 1-14.1  
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February 22, 1973  

OSHA PROGRAM DIRECTIVE #100-23  

To: Field and National Offices  

Subject: Replacement Welding Tips  

1. Purpose. To clarify 29 CFR 1910.252(a)(1)(iii).  

2. Background. Numerous requests for clarification have been received from employers and 
manufacturers concerned with the application of the term "approved apparatus" to replacement 
welding tips and convertor/adaptors (used for mounting tips). These inquiries were prompted by 
the fact that nationally recognized testing laboratories will not accept tips or convertor/adaptors 
for testing except as part of a completely assembled torch.  

3. Interpretation. Use of replacement tips will not nullify the "approved apparatus" status of a 
torch, if such replacement tips are made to the same specifications as the original tip of the torch 
at the time of approval by the nationally recognized testing laboratory, or if the use of such tips 
in conjunction with convertor/adaptors results in the same specifications as the original tip at the 
time of approval by the nationally recognized testing laboratory.  

4. Effective Date. This instruction is effective immediately and will remain in effect until 
canceled or superseded.  
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