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Subject: 29 CFR 1910.156(e)(3)(ii) Fire-Resistive Coat Requirements For Fire Brigades  

A. Purpose. This instruction recognizes a variation to the washing cycle requirements referenced 
in 29 CFR 1910.156 (e)(3)(ii).  

B. Scope. This instruction applies OSHA-wide.  

C. Action. OSHA Regional Administrators and Area Directors shall ensure that 29 CFR 
1910.156(e)(3)(ii) is enforced as clarified in paragraph E. of this instruction.  

D. Federal Program Change. This instruction describes a Federal program change which affects 
State Programs. Each Regional Administrator shall:  

1. Ensure that this change is forwarded to each State designee.  

2. Explain the technical content of the change to the State designee as requested.  

3. Ensure that State designees are asked to acknowledge receipt of this Federal program change 
in writing, within 30 days of notification, to the Regional Administrator. This acknowledgment 
should include a description either of the State's plan to implement the change or of the reasons 
why the change should not apply to that State.  

4. Review policies, instructions and guidelines issued by the State to determine that this change 
has been communicated to State program personnel. Routine monitoring activities (accompanied 
inspections and case file reviews) shall also be used to determine if this change has been 
implemented in actual performance.  

E. Guidelines. Variations from the NFPA 1971 criteria pertaining to color fastness, shrinkage, 
and water absorption shall be noted as a de minimis violation only when fire-resistive coats are 



washed according to manufacturers' instructions. This technical violation does not reduce the 
wearer's safety.  
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F. Background. A provision of the OSHA fire brigade standard (1910.156(e)(3)(ii)) requires that 
the performance, construction, and testing of fire-resistive coats be at least equivalent to the 
requirements of the National Fire Protection Association (NFPA) standard NFPA 1971-1975, 
"Protective Clothing for Structural Fire Fighting" with certain permissible variations from those 
requirements.  

1. Table 3-4.1.1 of NFPA 1971 specifies criteria for tearing-strength, color fastness, shrinkage, 
water absorption, and flame resistance. Paragraph 3-4.1.1 of NFPA 1971 specifies that these 
criteria are also applicable after five cycles of laundering and drying in accordance with 
American Association of Textile Chemists and Colorists (AATCC) Method 96-Test-IV-E.  

2. The commercial laundering and drying cycle specified in AATCC Method 96-Test-IV-E 
involves mechanical agitation of the materials in a water environment exposure of 203 deg. F - 
212 deg F. This is a severe test method which does not reflect actual washing of fire-resistive 
coats by fire fighters following manufacturers' instructions. The washing of fire-resistive coats 
by fire fighters when following manufacturers' instructions consists of spreading the garment out 
on the engine room floor (or other flat surface) and scrubbing the garment using warm water, 
mild detergent, and soft brush. This method of washing fire-resistive coats is preferred since it 
could enhance the longevity of the coats as compared to commercial laundering and drying.  

3. When fire retardant (FR) cotton coats are washed according to AATCC Method 96-IV-E and 
the attributes of color fastness, shrinkage, and water absorption are evaluated, either no change 
would be expected, or the values vary by a small degree from those specified in NFPA 1971. 
These minor variations from the criteria specified in NFPA 1971 would not jeopardize the 
wearer's safety. However, if FR cotton coats are washed using manufacturers' instructions  
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(which is the actual method of washing used by fire fighters), the protective integrity of the 
garments is maintained in accordance with the criteria specified in NFPA 1971.  

Thorne G. Auchter Assistant Secretary  

DISTRIBUTION: National, Regional and Area Offices All Compliance Officers State Designees 
NIOSH Regional Program Directors  
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