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February 14, 1972 OSHA Instruction OSHA PROGRAM DIRECTIVE #100-2 October 30, 1978 
STD 1-5.1 To: National and Field Offices  

Subject: Fire Protection System for Electrostatic Spraying  

1. Purpose. To clarify applicability of 29 CFR 1910.107(h)(12) and to direct answers to 
inquiries.  

2. Background. This paragraph permits other types of fixed fire protection systems to be used in 
lieu of sprinkler systems for the protection of electrostatic spraying areas. A number of requests 
for clarifications of this paragraph have been received.  

3. Interpretation. The subject paragraph contains the clause "where this protection is available." 
this clause means that where a sufficient water supply is readily available within 50 feet or so of 
the spraying area in the form of an automatic sprinkler system, then the spraying area must be 
sprinkled. An automatic sprinkler system is the preferred protection for electrostatic spraying 
areas. If such facilities are not available then other automatic extinguishing systems shall be 
provided such as a fixed C02 system or a dry chemical system.  

4. Action. Inquiries about this paragraph should be handled in accordance with this instruction.  

5. Revisions and comments should be directed to the Assistant Secretary, Attn: OCSD.  

6. Effective Date. This instruction is effective upon receipt and will remain in effect until 
canceled or superseded.  
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