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SUBJECT: 29 CFR 1910.106(e)(2)(ii)(b), Clarification of the Quantity of Liquid That May Be 
Located Outside of an Inside Storage Room or Storage Cabinet in a Building or in Any One Fire 
Area of a Building.  

A. Purpose. This instruction provides guidelines for citing alleged violations resulting from the 
requirements of 29 CFR 1910.106(e)(2)(ii)(b).  

B. Scope. This instruction applies OSHA-Wide.  

C. Action. OSHA Regional Administrators/Area Directors shall ensure that the enforcement of 
29 CFR 1910.106(e)(2)(ii)(b) is consistent with the interpretation in paragraph E. of this 
instruction.  

D. Federal Program Change. This instruction describes a Federal program change which affects 
State programs. Each Regional Administrator shall:  

1. Ensure that this change is forwarded to each State designee.  

2. Explain the technical content of the change to the State designee as requested.  

3. Ensure that State designees are asked to acknowledge receipt of this Federal program change 
in writing, within 30 days of notification, to the Regional Administrator. The acknowledgment 
should include a description either of the State's plan to implement the change or of the reasons 
why the change should not apply to that State.  

4. Review policies, instructions and guidelines issued by the State to determine that this change 
has been communicated to State program personnel. Routine monitoring activities (accompanied 



inspections and case file reviews) shall also be used to determine if this change has been 
implemented in actual performance.  

OSHA Instruction STD 1-5.15 NOV 9, 1979 Office of Compliance Programming  

E. Requirements.  

1. 29 CFR 1910.106(e)(2)(ii)(b) requires that the quantity of liquid that may be located outside of 
an inside storage room or storage cabinet in a building, or in any one fire area of a building shall 
not exceed:  

a. 25 gallons of Class IA liquids in containers.  

b. 120 gallons of Class IB, IC, or II or III liquids in containers.  

c. 660 gallons of Class IB, IC, II or III liquids in a single portable tank.  

2. Some Area Directors have interpreted these requirements to permit employers the choice of 
one of the three options. In other words, under this interpretation, if 25 gallons of Class IA 
liquids was stored in containers outside of an inside storage room or storage cabinet in a 
building, no additional quantity of Class IB, IC, II, or III liquids would be allowed. This is 
contrary to the intended meaning of this standard.  

3. The source document, NFPA No. 30-1969 Flammable and Combustible Liquids Code, 
requires the following:  

The quantity of liquid that may be located outside of an inside storage room or storage cabinet in 
a building shall not exceed that given in (a), (b) and (c).  
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This means that any combination of the permitted quantities of various classes of flammable 
liquids is allowed so long as the maximum permitted quantity for any one of the three categories 
is not exceeded.  
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