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Field Information System Standards Notice 58B
 
Subject:  Availability of and access to toilets and hand washing facilities. 
 
A. Standards. 
 

1. 29 CFR 1910.141(c)(1)(i) – Toilet facilities. 
 
2. 29 CFR 1910.141 (d) – Handwashing facilities. 
 
3. 29 CFR 1926.51(c) – Toilets at construction jobsites. 
 
4. 29 CFR 1926.51(f) – Washing facilities. 
 

B. Background.  
 

 In 1993, Standards Notice 58 was issued as an interpretation of 29 CFR 1926.51(c)(4) 
concerning the availability of toilets for mobile work crews.  On April 6, 1998, federal 
OSHA issued an interpretation of 29 CFR 1910.141(c)(1)(i) to address the availability of 
and access to toilets for general industry.  In addition, OSHNC has received several 
internal requests for similar guidance for hand washing. SN 58A was issued to clarify the 
federal interpretation by broadening the scope to cover construction and add hand 
washing facilities.  

 
C. Discussion. 
 

OSHNC enforces the sanitation standards, 29 CFR 1910.141 and 29 CFR 1926.51, for 
both construction and general industry.  Both standards require the employer to “provide” 
toilet facilities, the quantity of which is determined by the number of employees.  In 29 
CFR 1910.141 and 29 CFR 1926.51 there are additional requirements or exceptions to 
the number of toilets required for mobile work crews, normally unoccupied work sites, 
and job sites without sanitary sewer systems. In any case, the employer is required to 
provide plumbed toilets, temporary toilets, or transportation to nearby toilet facilities for 
all employees dependent upon the work location. 
 
Along with the requirement to “provide” toilets was the assumption that employees 
would be able to access toilets as needed or with reasonable restrictions.  However, due 
to increased complaints and requests for clarification on the accessibility of toilets, 
federal OSHA issued an interpretation of 29 CFR 1910.141(c)(1)(i) which includes 
citation policy. This clarification is addressed below along with additional guidance for 
hand washing facilities and applications to 29 CFR Part 1926. 
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D. Interpretation. 
 

1.  Accessibility to toilets: 
 
The attached Memorandum for: Regional Administrators (see Appendix-A) will be used 
as guidance for both general industry and construction when accessibility to toilets is an 
issue. Employers must provide reasonably unrestricted access to toilets to all employees 
regardless of where they work.  Where specific restrictions are imposed (such as on 
production lines), employers must reasonably accommodate employees who request to 
use the bathroom. 
 
Employees who are part of mobile work crews or who work temporarily on sites where 
toilets cannot be provided and who provide their own transportation will be allowed to 
drive to nearby toilet facilities as necessary or with reasonable restrictions. 
 
2. Availability of toilet facilities for mobile work crews and normally unoccupied work 
sites (such as logging sites) -  

 
Per 1910.141(c)(1)(ii) and 1926.51(c)(4), the employer is required to provide immediate 
or readily available transportation to nearby toilet facilities.  In situations where 
employees are driven to work sites in one vehicle, the vehicle must remain available 
during the work shift to transport employees to a nearby toilet facility.  The toilet 
facilities will be accessible per paragraph one (1) above. 

 
3. Washing facilities -  

 
Per 1910.141(d) and 1926.51(f), employers are required to provide adequate hand 
washing facilities, with exceptions for mobile work crews.  At work sites where running 
water cannot be provided, employers shall provide suitable means for hand washing.  
Such means could include a potable water tank and appropriate cleansers or prepackaged 
cleansing towels. 
 
At work sites where the employer is required to make transportation available to toilet 
facilities, transportation shall also be available to washing facilities unless suitable means 
for hand washing are provided at the work site.  Additionally, where suitable means for 
hand washing are not provided, the employer shall allow employees reasonably 
unrestricted access to hand washing facilities.  

 
E. Action. 
 

Employee complaints of restrictions on toilet and hand washing facility access or 
availability will be evaluated on a case-by-case basis. CSHO’s will provide appropriate 
supporting documentation.  In determining whether restrictions on toilet facility access 
are unreasonable, the CSHO will document the information provided in the Citation 
Policy section of the attached memo and any other information necessary to support the 
citation. 
 
Where access or availability issues are associated with “special needs” such as 
handicapped persons or “reasonableness” of time away from work, the CSHO will 
consult with the OSHNC Assistant Director and Legal Affairs Division to determine the 
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appropriate course of action. 
F. Effective Date. 
 

SN 58A is canceled.  This SN is effective on the date of signature.  It will remain in 
effect until canceled or revised by the Director. 

Signed on Original
Susan V. Haritos 
Health Standards Officer 

Signed on Original 
Allen McNeely 
Director 

 8/09/05 
Date of Signature 

 

 3



SN 58B, cont’d. 
 
 

Appendix-A: Memorandum for Regional Administrators 
 
U.S. Department of Labor 
Occupational Safety and Health Administration 
Toilet Facilities 

o Record Type: Interpretation 

o Standard Number: 1910.141 

o Subject: Interpretation of 29 CFR 1910.141(c)(1)(i): Toilet Facilities 

o Information Date: 04/06/1998 

April 6, 1998  

MEMORANDUM FOR: REGIONAL ADMININSTRATORS STATE DESIGNEES  

FROM: JOHN B. MILES, JR., Director/Directorate of Compliance Programs  

SUBJECT: Interpretation of 29 CFR 1910.141(c)(1)(i): Toilet Facilities  

OSHA's sanitation standard for general industry, 29 CFR 1910.141(c)(1)(i), requires 
employers to provide their employees with toilet facilities:  

Except as otherwise indicated in this paragraph (c)(1)(i), toilet facilities, in toilet rooms 
separate for each sex shall be provided in all places of employment in accordance with 
Table J-1 of this section ... . [emphasis added]  

This memorandum explains OSHA's interpretation that this standard requires employers 
to make toilet facilities available so that employees can use them when they need to do 
so. The employer may not impose unreasonable restrictions on employee use of the 
facilities. OSHA believes this requirement is implicit in the language of the standard and 
has not previously seen a need to address it more explicitly. Recently, however, OSHA 
has received requests for clarification of this point and has decided to issue this 
memorandum to explain its position clearly.  

Background  

The sanitation standard is intended to ensure that employers provide employees with 
sanitary and available toilet facilities, so that employees will not suffer the adverse health 
effects that can result if toilets are not available when employees need them. Individuals 
vary significantly in the frequency with which they need to urinate and defecate, with 
pregnant women, women with stress incontinence, and men with prostatic hypertrophy 
needing to urinate more frequently. Increased frequency of voiding may also be caused 
by various medications, by environmental factors such as cold, and by high fluid intake, 
which may be necessary for individuals working in a hot environment. Diet, medication 
use, and medical condition are among the factors that can affect the frequency of 
defecation.  

Medical studies show the importance of regular urination, with women generally needing 
to void more frequently than men. Adverse health effects that may result from voluntary 
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urinary retention include increased frequency of urinary tract infections (UTIs), which 
can lead to more serious infections and, in rare situations, renal damage (see, e.g., 
Nielsen, A. Waite, W., "Epidemiology of Infrequent Voiding and Associated Symptoms," 
Scand J Urol Nephrol Supplement 157). UTIs during pregnancy have been associated 
with low birthweight babies, who are at risk for additional health problems compared to 
normal weight infants (see, Naeye, R.L., "Causes of the Excess Rates of Perinatal 
Mortality and the Prematurity in Pregnancies Complicated by Maternity Urinary Tract 
Infections," New England J. Medicine 1979; 300(15); 819-823). Medical evidence also 
shows that health problems, including constipation, abdominal pain, diverticuli, and 
hemorrhoids, can result if individuals delay defecation (see National Institutes of Health 
(NJH) Publication No. 95-2754, July 1995).  

OSHA's field sanitation standard for Agriculture, 29 CFR 1928. 110, based its 
requirement that toilets for farmworkers be located no more than a quarter mile from the 
location where employees are working on similar findings. This is particularly significant 
because the field sanitation standard arose out of the only OSHA rulemaking to address 
explicitly the question of worker need for prompt access to toilet facilities.  

The Sanitation Standard  

The language and structure of the general industry sanitation standard reflect the 
Agency's intent that employees be able to use toilet facilities promptly. The standard 
requires that toilet facilities be "provided" in every workplace. The most basic meaning 
of "provide" is "make available." See Webster's New World Dictionary, Third College 
Edition, 1988, defining "provide" as "to make available; to supply (someone with 
something);" Borton Inc. V. OSHRC, 734 F.2d 508, 5 10 (loth Cir. 1984) (usual meaning 
of provide is "to furnish, supply, or make available"); Usery v. Kennecott Copper Corp., 
577 F.2d 1113, 1119 (loth CIR. 1978) (same); Secretary v. Baker Concrete Constr. Co., 
17 OSH Cas. (BNA) 1236, 1239 (concurring opinion; collecting cases); Contractors 
Welding of Western New York, Inc_ 15 OSH Cas. (BNA) 1249, 1250 (same).! Toilets 
that employees are not allowed to use for extended periods cannot be said to be 
"available" to those employees. Similarly, a clear intent of the requirement in Table J-1 
that adequate numbers of toilets be provided for the size of the workforce is to assure that 
employees will not have to wait in long lines to use those facilities. Timely access is the 
goal of the standard.  

The quoted provision of the standard is followed immediately by a paragraph stating that 
the toilet provision does not apply to -mobile work crews or to locations that are normally 
unattended, "provided the employees working at these locations have transportation 
immediately available to nearby toilet facilities which meet the other requirements" of the 
standard (29 CFR 1910.141(c)(1)(ii) (emphasis supplied). Thus employees who are 
members of mobile crews, or who work at normally unattended locations must be able to 
leave their work location "immediately" for a "nearby" toilet facility. This provision was 
obviously intended to provide these employees with protection equivalent to that the 
general provision provides to employees at fixed worksites. Read together, the two 
provisions make clear that all employees must have prompt access to toilet facilities.  
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OSHA has also made this point clear in a number of letters it has issued since the 
standard was promulgated. For example, in March 1976, OSHA explained to Aeroil 
Products Company that it would not necessarily violate the standard by having a small 
single-story building with no toilet facilities separated by 90 feet of pavement from a 
building that had the required facilities, so long as the employees in the smaller building 
had "unobstructed free access to the toilet facilities." Later that year, it explained again, 
in response to a question about toilet facilities at a U-Haul site, "reasonableness in 
evaluating the availability of sanitary facilities will be the rule." Again in 1983, OSHA 
responded to a request for a clarification of the standard by stating, "([i]f an employer 
provides the required toilet facilities ... and provides unobstructed free access to them, it 
appears the intent of the standard would be met."  

In light of the standard's purpose of protecting employees from the hazards created when 
toilets are not available, it is clear that the standard requires employers to allow 
employees prompt access to sanitary facilities. Restrictions on access must be reasonable, 
and may not cause extended delays. For example, a number of employers have instituted 
signal or relief worker systems for employees working on assembly lines or in other jobs 
where any employee's absence, even for the brief time it takes to go to the bathroom, 
would be disruptive. Under these systems, an employee who needs to use the bathroom 
gives some sort of a signal so that another employee may provide relief while the first 
employee is away from the work station. As long as there are sufficient relief workers to 
assure that employees need not wait an unreasonably long time to use the bathroom, 
OSHA believes that these systems comply with the standard.  

Citation Policy  

Employee complaints of restrictions on toilet facility use should be evaluated on a case-
by-case basis to determine whether the restrictions are reasonable. Careful consideration 
must be given to the nature of the restriction, including the length of time that employees 
are required to delay bathroom use, and the employer's explanation for the restriction. In 
addition, the investigation should examine whether restrictions are general policy or arise 
only in particular circumstances or with particular supervisors, whether the employer 
policy recognizes individual medical needs, whether employees have reported adverse 
health effects, and the frequency with which employees are denied permission to use the 
toilet facilities. Knowledge of these factors is important not only to determine whether a 
citation will be issued, but also to decide how any violation will be characterized.  

It is important that a uniform approach be taken by all OSHA offices with respect to the 
interpretation of OSHA's general industry sanitation standard, specifically with regard to 
the issue of employee use of toilet facilities. Proposed citations for violations of this 
standard must be forwarded to the Directorate of Compliance Programs (DCP) for review 
and approval. DCP will consult with the Office of Occupational Medicine. DCP will 
approve citations if the employer's restrictions are clearly unreasonable, or otherwise not 
in compliance with the standard.  

State Plan States are not required to issue their own interpretation in response to this 
policy, however they must ensure that State standards and their interpretations remain "at 
least as effective" as the Federal standard. Regional Administrators shall offer assistance 
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to the States on this issue, including consultation with the Directorate of Compliance 
programs, at the State's request.  

If you have any questions, contact Helen Rogers in the Office of General Industry 
Compliance at (202)219-8031/41 x 106.  

Footnote(1) This decision was later vacated pursuant to a settlement, but the Commission 
has continued to cite it. See Secretary v. Baker Concrete Constr. Co., supra. The issue in 
Contractors Welding and the other cited cases has been whether the meaning of the term 
"provide," in various standards requiring employers to provide certain equipment or other 
materials, is not limited to making something available, but may also mean that the 
employer must pay for what it provides and must require it to be used. Those broader 
meanings are not relevant to this issue. However, where the sanitary facilities the 
employer is required to provide are a physical part of its workplace, and the question is 
not whether employees must be required to use those facilities, but whether they will be 
allowed to do so.  

 


