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Subject:  Scaffolding 
 
A. Standards. 

 
1. 29 CFR 1926.451:  General requirements. 
 

B. Discussion. 
 
As a result of requests to clarify the application of parts of the above referenced standard, 
the following guidelines should be used. As in all cases the determination of compliance 
versus noncompliance depends on the conditions the CSHO observes at the time of the 
inspection. 
 

C. Interpretation. 
 
1. 29 CFR 1926.451(c)(2)(ii): Concrete block is not always an "unstable object" 

when used as a base of scaffolding. The circumstances and techniques under 
which it is used must be considered to determine its stability.  

 
2. 29 CFR 1926.452(c)(2):  A brace is defined in 29 CFR 1926.450(b) as a rigid 

connection that holds one scaffold member in a fixed position with respect to 
another member. The fact that a scaffold member has a place for a brace does not 
necessarily require that the brace be in place, if it interferes with the erection or 
stocking of the scaffold. This is only true if the scaffolding is capable of 
supporting the four times the maximum intended load and meets the other 
applicable requirements of 29 CFR 1926.451. Also, the manufacturer's design 
specifications, particularly with respect to the lateral stresses involved are an 
important aspect which must be considered in the decision to remove pieces of 
bracing.  

 
3. 29 CFR 1926.451(a)(1):  A scaffold plank is considered a component of the 

scaffolding. As such, it must be capable of supporting four times the maximum 
intended load without failure (a safety factor of four). The fact that a plank might 
have a split in one end does not automatically mean that it must be removed from 
service provided it does not otherwise create a hazard to the employees. 

 
4. 29 CFR 1926.451(c)(2):  The standard requires scaffold legs to be placed on a 

foundation that is adequate to support four times the intended load of the 
scaffold. The standard does not require that base plates always be employed, but 
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only when conditions necessitate their use. For example, the scaffold legs cannot 
be placed on a mud foundation without a base to prevent the legs from sinking 
into the mud. 

 
D. Effective Date. 
 

SN 24 and STD 3-10.4 are canceled.  This SN is effective on the date of signature.  It will 
remain in effect until revised or canceled by the Director. 
 

Signed on Original
Tom Savage 
Safety Standards Officer  

Signed on Original
Allen McNeely 
Director 
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Date of Signature 
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