
 
North Carolina Department of Labor 

Occupational Safety and Health 
 

Raleigh, NC 
 

Field Information System CPL 02-01-040
 
Subject: Enforcement policy on column joists (CPL 2-1.34) 
 
A. Discussion. 
 

OSHA Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34) “Inspection policy and procedures for OSHA’s 
steel erection standards for construction,” was issued March 22, 2002.  In Question and Answer 
#32, a compliance policy was announced with respect to the column joist requirements in 29 CFR 
1926.757(a)(3), with a termination date of July 18, 2003. The effective date of this enforcement 
policy was extended in CPL 2 (03-03) to July 18, 2004, or until a new directive was issued.  
OSHA is now extending this policy indefinitely. 
 
References to the Field Information Reference Manual (FIRM) and Regional Administrator or 
other federal personnel will mean the North Carolina Operations Manual and the appropriate 
OSH Division management person (District Supervisor, Bureau Chief, Assistant Director or 
Director), respectively. 

 
B. Action. 
 

CSHO’s will use this CPL in conjunction with CPL 2-1.34 when conducting steel erections 
inspections. 

 
C. Effective Date. 
 

CPL 2 (03-03) is canceled.  This Notice is effective on the date of signature.  It will remain in 
effect until revised or canceled by the Director. 

 
 
Signed on Original 
Jack Forshey  
Standards Supervisor 

Signed on Original 
Allen McNeely 
Director 
 

 11/08/2004 
Date of Signature 

 



DIRECTIVE NUMBER: CPL 02-01-040 EFFECTIVE DATE:  July 18, 2004   
SUBJECT:   1926.757(a)(3) - Enforcement policy on column joists  
 
 

 
 
 

ABSTRACT 
 

Purpose:  The purpose of this Instruction is to amend Question and Answer #32 of  
OSHA Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34) “Inspection policy and 
procedures for OSHA's steel erection standards for construction”, issued 
March 22, 2002 and to revoke OSHA Notice 03-03 (CPL 02) (03-03 CPL 
2) “Extension of enforcement policy on column joists (CPL 2-1.34)” 

   issued July 18, 2003.   
 
Scope:   OSHA-wide 
 
References:  OSHA Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34) “Inspection policy and 

procedures for OSHA's steel erection standards for construction”  
 
Cancellations: OSHA Notice 03-03 (CPL 02) (03-03 CPL 2) “Extension of enforcement 

policy on column joists (CPL 2-1.34)” 
 
State Impact:  This instruction describes a Federal Program change for which State 

adoption is not required.  
 
Action Offices: National, Regional, and Area Offices 
 
Originating Office: Directorate of Construction 
   Office of Construction Standards and Guidance 
 
 
 
 
 
 

 

 



 
 
Contact:  (202) 693-2020 

Directorate of Construction  
Office of Construction Standards and Guidance, 

   N3468, FPB,  
   200 Constitution Ave., N.W.  
   Washington, D.C. 20210. 

 
 
 
 
 
By and Under the Authority of 
 
John L. Henshaw 
Assistant Secretary 



 
 

Executive Summary 
 
Effective July 18, 2004, OSHA is amending Question and Answer #32 of OSHA Instruction CPL 
02-01-034 (CPL 2-1.34) “Inspection policy and procedures for OSHA's steel erection standards 
for construction,” issued March 22, 2002, and revoking OSHA Notice 03-03 (CPL 02) 
(03-03 CPL 2) “Extension of enforcement policy on column joists (CPL 2-1.34)” issued July 18,  
2003.  This amendment will extend indefinitely the current policy relating to the column joist  
requirements in CFR Section 1926.757(a)(3), which was announced in Question and Answer #32  
in OSHA Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34), issued March 22, 2002. A copy of  
Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34) can be found on the web at:  
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=DIRECTIVES&p_id=273 
&p_text_version=FALSE 
 
 
 

Major Changes 
 
This Instruction revokes OSHA Notice 03-03 (CPL 02) (03-03 CPL 2) issued July 18, 2003 and 
amends OSHA Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34) issued March 22, 2002, as follows: 
 

In Chapter 4, Section VII Open Web Steel Joists, Question and Answer #32 will be deleted 
and replaced to extend the policy indefinitely. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



. 
I. Purpose:   The purpose of this Instruction is to amend Question and Answer #32 of 

OSHA Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34), issued March 22, 2002 and to revoke 
OSHA Notice 03-03 (CPL 02) (03-03 CPL 2) issued July 18, 2003. A copy of Instruction 
CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34) can be found on the web at: 
http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=DIRECTIVES&p_i
d=2730&p_text_version=FALSE 
 
This Instruction does not alter any other provisions of OSHA Instruction CPL 02-01-034 
(CPL 2-1.34), which remains in full force and effect. 

 
II. Scope:   OSHA-wide 
 
III. References:  OSHA  Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34) “Inspection policy 

and procedures for OSHA’s steel erection standards for construction” of March 22, 2002.  
 
IV. Cancellations:  OSHA Notice 03-03 (CPL 02) (03-03 CPL 2) “Extension of 

enforcement policy on column joists (CPL 2-1.34)” of July 18, 2003 
 
V. State Impact:  This Instruction describes a Federal Program change for which 

State adoption is not required.  
 
VII. Major Changes  This Instruction revokes OSHA Notice 03-03 (CPL 02) (03-03 

CPL 2) issued July 18, 2003 and amends OSHA Instruction  CPL 02-01-034 (CPL 
2-1.34) issued March 22, 2002, as follows : 

 
In Chapter 4, Section VII Open Web Steel Joists, Question and Answer #32, a 
compliance policy was announced with respect to the column joist requirements 
in 1926.757(a)(3), with a termination date of July 18, 2003.  The effective date of 
that enforcement policy was extended to July 18, 2004, or until a new directive 
was issued. OSHA is now extending this policy indefinitely.  The revised 
paragraph shall read: 

 
Question 32:  Section 1926.757(a)(3) requires: “where steel joists at or near 
columns span 60 feet or less, the joist shall be designed with sufficient strength 
to allow one employee to release the hoisting cable without the need for erection 
bridging.”  Joist manufactures have stated that, for some lengths, there are no 
existing joist designs that would provide the necessary stability (even with the 
stabilizer plate).  These are primarily joists in the 55-60 foot length range.  The 
policy set out by OSHA in Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34) issued on 
March 22, 2002 and extended by OSHA Notice 03-03(CPL 02) (03-03 CPL 2) 
on July 18, 2003, will expire on July 18, 2004.  Have the manufactures been 
able to design a joist to meet the requirements of the standard? And if not, how 
will OSHA enforce this provision? 
 
Answer:  The industry has conducted a number of tests to determine if joists that 
are now available would meet the requirements of 1926.757(a)(3).  Their tests 
showed that of the joists now available, some would meet the requirement, but 



only if erectors followed a number of erection criteria that are not in the steel 
erection standard.  Also, for some spans and dimensions, there still are no joists 
that would meet the requirement (even if those additional criteria were followed). 
  
 
Therefore, the enforcement policy that was scheduled to expire on July 18, 2004, 
will remain in effect indefinitely.  That policy is as follows: for all joists at or near 
columns that span 60 feet or less, employers will be considered to be in 
compliance with §1926.757(a)(3) if they erect these joists either by: (1) installing 
bridging or otherwise stabilizing the joist prior to releasing the hoisting cable, or 
(2) releasing the cable without having a worker on the joists. 

 
 

 A copy of Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34) can be found on the web at: 
 http://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=DIRECTIVES&p_i
 d=2730&p_text_version=FALSE  
 
 
 This Instruction does not alter any other provisions of OSHA Instruction CPL 02-01-034 
 (CPL 2-1.34), which remains in full force and effect. The changes are effective July 18, 
 2004, and the text of the OSHA Instruction CPL 02-01-034 (CPL 2-1.34) on the web will 
 be amended accordingly within two weeks.  

 
 

 
 


