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OSHA Instruction CPL 2-1.14B October 1, 1981 Office of Compliance Programming  

SUBJECT: 29 CFR 1910.184(e)(4), Alloy Steel Chain Slings, Proof Testing.  

A. Purpose. This instruction provides guidelines for uniform enforcement of 29 CFR 
1910.184(e)(4) as it pertains to proof testing of alloy steel chain slings, fittings, coupling 
links, and other component parts.  

B. Scope. This instruction applies OSHA-wide.  

C. Cancellation. OSHA Instruction CPL 2-1.14A, November 14, 1980, is canceled.  

D. Action. OSHA Regional Administrators/Area Directors shall ensure that the 
enforcement or 29 CFR 1910.184 (e)(4) is consistent with the guidelines in F. of this 
instruction  

E. Federal Program Change. This instruction describes a Federal program change which 
affects State programs. Each Regional Administrator shall:  

1. Ensure that this change is forwarded to each State designee.  

2. Explain the technical content of the change to the State designee as requested.  

3. Ensure that the State designees are asked to acknowledge receipt of this Federal 
program change in writing, within 30 days of notification, to the Regional Administrator. 
This acknowledgment should include a description either of the State's plan to implement 
the change or of the reasons why the change should not apply to that State.  

4. Review policies, instructions and guidelines issued by the State to determine that this 
change has been communicated to State program personnel. Routine monitoring activities 
(accompanied inspections and case file reviews) shall also be used to determine if this 
change has been implemented in actual performance  
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F. Guidelines.  

1. When an alloy steel chain sling is assembled with components that require welding in 
assembly, the completed sling must be proof tested by the sling manufacturer or 
equivalent entity, before the sling is used.  

2. When an alloy steel chain sling is made up of welded components which were 
individually proof tested, and no further welding is required to assemble the sling, the 
assembled chain sling does not have to be proof tested. The sling manufacturer or equal 
entity assembling the sling shall attach a tag identification with appropriate information, 
and furnish an appropriate certificate to the purchaser or his representative which 
indicates the rated capacity.  

3. Proof testing is not required when the sling is made up of components not requiring 
welding to assemble. The capacity of the sling shall be no greater than the rated capacity 
of the weakest component.  

G. Background OSHA has received letters from manufacturers of alloy steel chain and 
components requesting that a clarification of 29 CFR 1910.184(e)(4) be issued to the 
field pertaining to proof testing. Manufacturers of forged components comply with the 
following criteria:  

1. The quality of forged components is confirmed by tensile and hardness tests that will 
verify material and heat treatment. A check analysis made from the drillings of the 
material will verify the chemical composition of the material.  

2. Production quantities of the forging component are subjected to a rigid Visual 
inspection and additional quality control procedures include magnetic particle and 
hardness testing.  

3. Ultimate strength of material tests are made with the destructive testing performed on 
the basis of a statistical sampling procedure proven over the years.  
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4. The nondestructive testing such as magnetic particle inspection and hardness tests may 
be performed on the basis of 100-percent of the lot, or again, may be performed on the 
basis of a sampling technique.  

5. The forged components used in alloy steel chain slings are similar and in most 
instances identical to, if not the same as the forged components used on wire rope slings, 
which do not require proof testing. The rated capacity for wire slings, like alloy steel 
chain slings, is limited to the rated capacity of its weakest component.  

Thorne G. Auchter Assistant Secretary  
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Designees NIOSH Regional Program Directors  

 
  

  

  


